And the winner is…..

Een Award-feestje vanuit Los Angeles naar Amsterdam verplaatsen? Dat deed Blender afgelopen november. Blender is een vooraanstaand open source 3D animatieplatform gebruikt in films, games en reclame.

Blender won begin 2019 in Los Angeles de Ub Iwerks Award (één van de Annie Awards) voor grote technische vooruitgang in animaties en de impact op de animatie-industrie.

Het feestje hiervoor werd een paar maanden later in Amsterdam gevierd, tijdens de Blender Conference 2019. Voor die gelegenheid vroeg Ton Roosendaal, voorzitter van de Blender-Foundation, mij om een serie portretten te maken van Blendergebruikers en -ontwikkelaars, mét de gewonnen Annie Award.

Portretstudio op locatie

Op de locatie van de Blender Conference in het Compagnietheater bouwde ik samen met assistent Peter de portretstudio op. Ik zou iedereen fotograferen in zwart-wit op een witte achtergrond. Met de Annie Award erbij. En liefst een beetje enthousiast. We wilden de sfeer van een award-feestje te creëren. Maar dan zonder een overvloed aan champagne enzo…

Nu wist ik niet zo goed wat te verwachten van het enthousiasme voor een fotoshoot tijdens een feestje aan het eind van de tweede conferentiedag. Willen de aanwezigen wel op de foto of toch liever bijpraten met collega’s die ze doorgaans alleen online tegenkomen?

Maar mijn zorgen bleken ongegrond. Vanaf het moment dat de portretstudio startte stond er een rij en werd het er steeds drukker en gezelliger. De ideeën voor de foto werden steeds leuker en gekker. Iedereen haalde zijn beste acting-skills van stal om nog net iets grappiger te zijn dan de groep die voor hun op de foto ging.

Waar is het feestje?

Nou, het feestje gebeurde in de portretstudio dus… Op een gegeven moment was het drukker en gezelliger bij mijn studio dan op de dansvloer.

De hele avond projecteerden we de leukste portretten op tv-schermen in het gebouw en op het enorme scherm in de conferentieruimte. Daarvoor hadden Peter en ik een handige workflow in Adobe Lightroom bedacht waarmee we de gemaakte foto’s eenvoudig de gewenste zwart-wit beeldstijl konden geven. En de slimme mensen van Blender maakten een handige app waarmee we de foto’s direct naar de schermen konden ‘casten’. Het zien van de portretten op de schermen zorgde steeds weer voor nieuwe enthousiaste mensen in de studio.

Resultaat

Aan het einde van de avond, toen het theater écht wilde sluiten en iedereen al één (of meer) keer op de foto was geweest maakten we de balans op. Meer dan 125 super enthousiaste portretten gemaakt, bewerkt en direct geplubliceerd. En dat was boven verwachting van mij én van de klant! Ton was heel enthousiast en dus moest ik ook nog even met hem op de foto. Mét de Annie Award natuurlijk…. (je ziet het resultaat daarvan op de laatste foto in deze serie :) )

Je hoeft dus niet altijd naar Los Angeles om een leuk Award-feestje te vieren…

Meer portretfotografie:

Hoe raak jij ‘In the Flow’?

Hoe raak jij ‘In the Flow’?

Voor UITAgenda Utrecht portretteer ik acteurs, muzikanten, kunstenaars en andere creatieven in de setting waar ze ‘In the Flow’ raken.

Portretten 2020

Portretten 2020

Portretten maken, dat heb ik het afgelopen jaar veel gedaan. Ik ging op pad met artiesten, ondernemers, zzp-ers, schrijvers, onderwijzers, bestuurders, etc…

In daglicht, met studiolicht op locatie, op het podium, tijdens een wandeling in het bos, backstage of op het toilet (echt, zoek maar!).

Expositie De Roltrap

Expositie De Roltrap

Vijf jaar fotografeerde ik artiesten op de roltrap van TivoliVredenburg voor de rubriek De Roltrap voor UITagenda Utrecht.

Een selectie uit de totaal 35 portretten wordt eind 2019 geexposeerd in TivoliVredenburg. Bij de roltrappen natuurlijk!

Flitsende perskit voor violist Lorenzo Gatto

Flitsende perskit voor violist Lorenzo Gatto

Voor de jonge Belgische violist Lorenzo Gatto maakte ik een serie portretten voor zijn site en perskit. Ik gebruikte stroboscopisch flitslicht om de portretten een bijzondere dynamiek te geven. Bekijk hier Lorenzo Gatto’s nieuwe persfoto’s.

Expositie jazzportretten tijdens North Sea Jazz

Expositie jazzportretten tijdens North Sea Jazz

Tijdens het North Sea Jazz festival het aankomend weekend wordt een serie van mijn jazzportretten voor het eerst geëxposeerd. Op mijn analoge zwart-wit portretten vind je onder andere John Engels, Gideon van Gelder, Sabrina Starke, Joep Pelt, Bernard van Rossum en Corrie van Binsbergen.

Op de roltrap. En op de cover!

Op de roltrap. En op de cover!

Ik maak portretten voor het nieuwste cultuur- en lifestyletijdschrift van Utrecht, de UITagenda. Afgelopen twee maanden maakte ik onder andere een portret van Roosbeef en van actrice Monic Hendricx.