Selecteer een pagina

Jelmer de Haas, fotograaf

Hallo, ik ben Jelmer de Haas

Fotograaf uit Utrecht, gespecialiseerd in portret-, concert- en eventfotografie.

Maar je mag me ook bellen voor zakelijke portretten en profielfoto’s, (backstage) reportages, setfotografie en video-opnames van bijvoorbeeld sessies en interviews.

Ik heb de Fotovakschool gedaan en sinds 2008 werk ik fulltime als fotograaf voor magazines, culturele instellingen, bedrijven, artiesten, platenmaatschappijen, festivalorganisaties, uitgeverijen en communicatie- en reclamebureaus.

Een paar van mijn vaste klanten zijn TivoliVredenburg, uitgeverij Atlas Contact, VPRO 3voor12, Algemene Onderwijsbond, Culturele Zondagen Utrecht, Universiteit Utrecht, Rabobank, UITagenda Utrecht, Stichting Lezen & Schrijven en communicatiebureau Enof.

Vanuit mijn woonplaats Utrecht werk ik veel in de Randstad en regelmatig in de rest van Nederland.

Ik ben lid van beroepsorganisatie voor professioneel fotografen DuPho (Dutch Photographers).

Jelmer de Haas Fotografie

Indringende portretfotografie

Zoeken naar een klik en de juiste blik

‘Een goed portret is vaak het resultaat van een mooie ontmoeting’, zei de Belgische fotograaf Stephan Vanfleteren. En zo ervaar ik dat ook. We gaan op zoek naar onze klik en als het kan, kiezen we ter plekke samen een geschikte plek en situatie voor de foto, passend bij de gewenste uitstraling.

Kramp in je kaken hoeft niet. Ik ben niet op zoek naar de gemaakte, geposeerde lach. Het spectrum rondom de neutrale pose, van een flinterdunne glimlach tot een serieuze blik, vind ik veel interessanter. Daar is meer te zien, te ontdekken. De kijker blijft langer kijken, de interesse is gewekt.

Dynamische concertfotografie

Zoeken naar het licht en het moment waarop alles samenkomt

Het lijkt alsof een concertfotograaf overgeleverd is aan het beeld dat artiest en lichttechnicus samen op het podium creëren, maar ik aas op mijn eigen beeld; er is een moment waarop alles samenkomt: licht, energie en compositie.

Ik let op het patroon van de lichtshow en op wat er nog meer gebeurt rondom het podium, anticipeer op de bewegingen van de artiest, zie de expressie op de gezichten en de interactie met het publiek. Aan de hand daarvan bepaal ik mijn plek en compositie en dan, twee maten later, als het licht een kwart seconde aangaat … schiet ik de foto die even daarvoor in mijn hoofd ontstaan is.

Onvergetelijke eventfotografie

Met oog voor de onverwachte mooie momenten

Ook bij events zorgt de verbinding van locatie, sfeer, licht, interactie en emotie voor onvergetelijke beelden. Mooie herinneringen voor de hoofdrolspelers en de bezoekers en het beste promotiemateriaal voor volgende edities.

Ik werk niet alleen regelmatig op festivals, maar ook tijdens zakelijke evenementen, congressen, bij persmomenten, lanceringen, openingen, premières, presentaties en prijsuitreikingen. Zo maak ik onder meer fotoreportages tijdens de Week van de Alfabetisering en de Culturele Zondagen in Utrecht.

Soms is er een draaiboek en ligt het programma van minuut tot minuut vast. Dan zorg ik dat ik op het juiste moment op de juiste plaats ben om belangrijke gebeurtenissen vast te leggen. Maar ik loop ook rond en kijk wat ik tegenkom, leg vast wat mij triggert. Onopgemerkt registreer ik spontane interacties tussen bezoekers en de onverwachte mooie momenten.

Exposities

Mijn portret- en concertfoto’s worden ook regelmatig geëxposeerd. Zo was er tijdens North Sea Jazz 2016 een expositie van de portretten die ik een jaar eerder maakte in het Jazz Museum Rotterdam. Mijn project Tussen Soundcheck en Show exposeerde ik in Ekko in 2014. Bekijk hier het volledige overzicht van mijn exposities.

Zie je op een expositie of op deze site een foto die je graag bij jou aan de muur wilt? Dat kan. Bel of mail me en informeer naar de mogelijkheden.

Cursus Adobe Lightroom

Fotografeer jij ook en wil je van mij als professional leren hoe je je foto’s kunt bewerken? En hoe je de duizenden foto’s op je computer efficiënt kunt beheren? Schrijf je dan in voor de cursus Adobe Lightroom die ik tweemaal per jaar geef bij Parnassos in Utrecht.

Ik deel mijn kennis en ervaring graag met je! Lees meer over deze cursus.

 
Het viel me op dat Jelmer zich goed georiënteerd had wat betreft de aard van de te fotograferen persoon. Dat hij gevoelig was voor de sfeer die op de foto’s bereikt moest worden. Dat hij technisch alles uit de kast haalde, zonder dat je een moment de indruk kreeg dat hij met vertoon van techniek bezig was.
Bertram Mourits

Uitgeverij Atlas Contact

Jelmer heeft oog voor detail, voor compositie en voor het juiste moment, precies de drie factoren die je moet hebben voor mooi popbeeld.

VPRO 3voor12

Een goede fotograaf onderscheidt zich niet alleen door de kwaliteit van foto’s, maar ook door zijn professionele houding. Dat betekent afspraken nakomen, eigen initiatief tonen, weten dat je een dienst aan een tijdschrift moet verlenen en voeling hebben met redactie, doelgroep en onderwerpen. Jelmer heeft al deze eigenschappen en is in staat echte kwaliteit te leveren.
Reinout Burgers

Hoofdredacteur, Bandcoach

Contact

Op deze site staan veel voorbeelden van mijn portretten, concert- en eventfoto’s. Kijk eens rond en lees mijn blogs om een goed beeld te krijgen van wat ik doe en wat ik kan.

Wil jij ook een mooie portretfoto, dynamische concertfoto’s of een onvergetelijk fotoverslag van je event of festival? Of wil je een ander projectidee of samenwerking met me bespreken?

Bel of mail me!

+31 6 42 234 711 of foto@jelmerdehaas.nl of gebruik het formulier hieronder.