Portret Lorenzo Gatto - ©Jelmer de Haas - All Rights Reserved

Flitsende perskit voor violist Lorenzo Gatto

Een jonge Belgische violist vroeg mij via zijn creatieve team om een serie portretten te maken voor zijn promotie. Hij gaat de foto’s gebruiken op zijn eigen site, social media en in zijn perskit bedoeld voor concertposters, uitnodigingen, programmaboekjes van zalen en in kranten en tijdschriften bij bijvoorbeeld interviews.

Geen standaard portret

De vraag kwam bij mij terecht omdat hij zocht naar iets anders dan het gebruikelijke klassieke portret. Lorenzo Gatto (1986) is dan ook geen standaard klassiek musicus. Al op zijn 12e begon hij zijn vioolstudie aan het conservatorium van Brussel. Inmiddels is hij veelgevraagd als solist bij orkesten wereldwijd. Maar ook maakt hij met zijn trio Trilogy fantastische vioolbewerkingen van filmsoundtracks zoals Pulp Fiction en Mission Impossible (zie bijvoorbeeld https://www.youtube.com/watch?v=JIlxyOXFkAs). Een veelzijdig artiest!
Aan mij om hierbij een concept voor de portretfotografie te bedenken. Kernwoorden: energie, dynamiek, niet-chiché, intensiteit en kwaliteit. Al tijdens het oriënterende gesprek dacht ik terug aan een serie foto’s die ik tijdens mijn fotografieopleiding maakte. Daarvoor liet ik drummers spelen in de studio, terwijl ik ze uitlichtte met behulp van stroboscopisch flitslicht. Door een lange sluitertijd te gebruiken kon ik de stok- en armbeweging heel energiek vastleggen. Een mooie techniek. En ik had het gevoel dat die techniek voor een beweeglijke violist zoals Lorenzo goed zou kunnen werken.

Stradivarius

Op de voorbeeldfoto’s en ideeën die ik voorlegde werd enthousiast gereageerd. Dit gaan we maken! Aan de slag dus. In de Rotterdamse schouwburg richtte ik mijn fotostudio in. Lorenzo speelde zijn Stradivarius uit 1698 (!) warm terwijl ik de timing van het licht finetunede. De shoot verliep volgens plan en we hadden zelfs nog wat tijd over om ook nog een serie geposeerde foto’s te maken. Wat traditioneler van pose, maar dan met spannender licht. En zo hadden we in een halve dag een mooie perskit gecreëerd.

Op de nieuwe site van Lorenzo Gatto en in zijn perskit vind je de foto’s die we maakten.

Jagaira Hagendijk deed de visagie. Marleen Dalhuijsen maakte die dag de foto’s achter de schermen.

Meer portretfotografie:

Hoe raak jij ‘In the Flow’?

Hoe raak jij ‘In the Flow’?

Voor UITAgenda Utrecht portretteer ik acteurs, muzikanten, kunstenaars en andere creatieven in de setting waar ze ‘In the Flow’ raken.

Portretten 2020

Portretten 2020

Portretten maken, dat heb ik het afgelopen jaar veel gedaan. Ik ging op pad met artiesten, ondernemers, zzp-ers, schrijvers, onderwijzers, bestuurders, etc…

In daglicht, met studiolicht op locatie, op het podium, tijdens een wandeling in het bos, backstage of op het toilet (echt, zoek maar!).

And the winner is…..

And the winner is…..

Waar is het feestje? Nou, dat was duidelijk gaande in mijn portretstudio op locatie tijdens de Blender Conference 2019 in Amsterdam.

Expositie De Roltrap

Expositie De Roltrap

Vijf jaar fotografeerde ik artiesten op de roltrap van TivoliVredenburg voor de rubriek De Roltrap voor UITagenda Utrecht.

Een selectie uit de totaal 35 portretten wordt eind 2019 geexposeerd in TivoliVredenburg. Bij de roltrappen natuurlijk!

Expositie jazzportretten tijdens North Sea Jazz

Expositie jazzportretten tijdens North Sea Jazz

Tijdens het North Sea Jazz festival het aankomend weekend wordt een serie van mijn jazzportretten voor het eerst geëxposeerd. Op mijn analoge zwart-wit portretten vind je onder andere John Engels, Gideon van Gelder, Sabrina Starke, Joep Pelt, Bernard van Rossum en Corrie van Binsbergen.

Op de roltrap. En op de cover!

Op de roltrap. En op de cover!

Ik maak portretten voor het nieuwste cultuur- en lifestyletijdschrift van Utrecht, de UITagenda. Afgelopen twee maanden maakte ik onder andere een portret van Roosbeef en van actrice Monic Hendricx.