©Jelmer de Haas - All Rights Reserved

Setfotografie, hard werken in de fabriek

Een reclamebureau vroeg me om de setfotografie (in het engels vaak als unit photography vertaald) te verzorgen tijdens de opnames van een nieuwe tv-commercial. We deden eerder een klein project waarbij ik de setfoto’s maakte, en dat was het bureau, en mij, goed bevallen.

Stoer en ambachtelijk beeld

De opnames werden grotendeels gedaan in een fabriekshal. Keukenbouwer Keuken Kampioen wilde de stoere en ambachtelijke kant van de productie van keukens benadrukken. Met drie stoere bouwers, die met heftrucks, slijptollen en zaagtafels een mooie keuken in elkaar zetten.

De opdracht was om stills te schieten van de scènes die gedraaid werden. De foto’s worden onder meer gebruikt op de website van Keuken Kampioen.

Snel en op het juiste moment

Belangrijk in dit werk is om snel  te werken. Met een grote filmcrew wil je niet dat de strakke planning in het gedrang komt door de setfotograaf. Maar er moet natuurlijk wel goed beeld komen. In overleg met de Director of Photography koos ik per scène steeds het geschikte moment om de foto’s te maken: voor, tijdens of na het draaien van een scène. Tijdens de scène natuurlijk alleen als het geluid op dat moment niet werd opgenomen. Maar altijd met het mooie filmlicht en de sfeer van de uiteindelijke commercial.

Prettig onopvallend

Na afloop van de opnames, kreeg ik van een aantal crewleden het compliment dat ik prettig onopvallend te werk ging. En de klant vond de foto’s ook erg geslaagd.

Hierbij de foto’s die Keuken Kampioen gebruikt voor deze campagne. En natuurlijk de uiteindelijke commercial. Mooi om het resultaat te zien van een dag hard werken in een fabriekshal.

Lees verder:

Bitcoin Amsterdam 2022

Bitcoin Amsterdam 2022

Ik fotografeerde de Bitcoin Amsterdam 2022 conferentie, een drie-daags samenkomen van techneuten, cryptografen, economen, vrijheidsvoorvechters, journalisten, Bitcoin bedrijven, een ex-prime minister en veel meer.

Boekenbal 2020

Boekenbal 2020

In het laatste normale weekend van 2020 fotografeerde ik het Boekenbal, met volle gangen, mooie outfits, her en der een mondkapje, dansende schrijvers en vooral veel selfies!

And the winner is…..

And the winner is…..

Waar is het feestje? Nou, dat was duidelijk gaande in mijn portretstudio op locatie tijdens de Blender Conference 2019 in Amsterdam.

Culturele Zondag @HOME – Bibliotheek Utrecht

Culturele Zondag @HOME – Bibliotheek Utrecht

Voor deze Culturele Zondag @HOME filmde ik een rondleiding door de nieuwe Bibliotheek Utrecht op de Neude. Onderweg kwam ik onder andere langs acteur Bram Gerrits, liedjesschrijver Jasper Smit en een spoken word performance van Danique Carmen Kivit.

Grasnapolsky 2020

Grasnapolsky 2020

Grasnapolsky op de bijzondere locatie van fabriek De Toekomst in Scheemda, Groningen. Het was een mooie start van festivalseizoen 2020. Maar was het ook het einde…?

Eurosonic / Noorderslag 2020

Eurosonic / Noorderslag 2020

Festival Eurosonic Noorderslag in Groningen, gefotografeerd voor VPRO 3voor12. Met onder meer foto’s van Celeste, Cobrah, Inhaler, Arlo Parks en Pongo.

Pinkpop 2019

Pinkpop 2019

Foto’s van de 50 editie van Pinkpop, met natuurlijk Fleetwood Mac, The Cure, Golden Earring, Lenny Kravitz, Krezip, Slash, Duncan Laurence, Armin van Buuren en pink boss Jan Smeets.

Best Kept Secret 2019

Best Kept Secret 2019

Mijn beste foto’s van het Best Kept Secret festival dat ik voor VPRO 3voor12 fotografeerde. Met Carly Rae Jepsen, Charlotte Gainsbourg, Christine and the Queens, Indian Askin, John Grant, Julia Holter, Kraftwerk, Kurt Vile, Lizzo, Primal Scream, Shame, Sophie, Sports Team en Viagra Boys.