Pal voor U - ©Jelmer de Haas - All Rights Reserved

Portret: Een dag met een gouden randje

Ongeneeslijk ziek

De meest bijzondere opdracht die ik in 2014 kreeg was voor vier portretten voor het blad ‘Pal voor U’. Het tijdschrift voor iedereen die te maken heeft met de palliatieve gezondheidszorg, de zorg voor mensen die ongeneeslijk ziek zijn.

De opdracht was het maken van portretten van Petra, Harm, Trudi en Gea, allen ongeneeslijk ziek. Zij vertelden in een interview over wat kwaliteit van leven betekent als je weet dat je niet meer beter wordt. Het uitgangspunt was om in het beeld de kwaliteit van leven te verbinden met een mooi portret van de persoon.

Ik was blij dat ik deze serie portretten mocht gaan maken, maar voelde me tegelijkertijd ook wat ongemakkelijk. Hoe ging ik deze mensen aantreffen? Hoe zou ik de ontmoetingen zelf ervaren. Zou het me lukken om vier keer een goed portret te maken dat recht doet aan hun situatie.

‘Hoera, het is vandaag!’

Ter voorbereiding las ik de vier interviews. Steeds een warm en inspirerend verhaal over veerkracht na tegenslag en over het belang van genieten van de momenten samen met familie. ‘Hoera, het is vandaag!’, was de koptekst bij het interview van Gea. Daar kreeg ik energie van!

Mijn werkwijze was zoals vaker als ik een portret op locatie maak. Ter plekke samen een geschikte plek en situatie kiezen voor de foto. Vooraf had ik al wel een paar ideetjes. Petra zou mooi zijn met haar Ducati motor, Harm op de fiets in het bos en Trudi liefst in de bakkerij van haar zoon waar ze nog zo vaak mogelijk meehelpt.

‘Mijn dag kreeg een gouden randje’

Zoals verwacht viel het me toch zwaar om mijn spullen te pakken en op pad te gaan voor deze shoots. Maar steeds bleek die onzekerheid onnodig. Ik heb vier keer een heel prettige ontmoeting met een fijn en openhartig gesprek gehad. Over grote en kleine zaken, met een lach en een traan. Vier keer hebben we samen een mooi portret kunnen maken. En voor mij zijn daarmee ook vier blijvende herinneringen gemaakt.

Petra schreef een stukje op haar blog over onze fotoshoot (met de Ducati!). Die was nogal anders verlopen dan ze vooraf had verwacht. Haar dag had daardoor een ‘gouden randje’ kreeg. Een mooier compliment kan ik me niet wensen…

Hieronder de vier foto’s die geplaatst zijn. Meer over Pal voor U lees je hier.

Meer portretfotografie:

Hoe raak jij ‘In the Flow’?

Hoe raak jij ‘In the Flow’?

Voor UITAgenda Utrecht portretteer ik acteurs, muzikanten, kunstenaars en andere creatieven in de setting waar ze ‘In the Flow’ raken.

Portretten 2020

Portretten 2020

Portretten maken, dat heb ik het afgelopen jaar veel gedaan. Ik ging op pad met artiesten, ondernemers, zzp-ers, schrijvers, onderwijzers, bestuurders, etc…

In daglicht, met studiolicht op locatie, op het podium, tijdens een wandeling in het bos, backstage of op het toilet (echt, zoek maar!).

And the winner is…..

And the winner is…..

Waar is het feestje? Nou, dat was duidelijk gaande in mijn portretstudio op locatie tijdens de Blender Conference 2019 in Amsterdam.

Expositie De Roltrap

Expositie De Roltrap

Vijf jaar fotografeerde ik artiesten op de roltrap van TivoliVredenburg voor de rubriek De Roltrap voor UITagenda Utrecht.

Een selectie uit de totaal 35 portretten wordt eind 2019 geexposeerd in TivoliVredenburg. Bij de roltrappen natuurlijk!

Flitsende perskit voor violist Lorenzo Gatto

Flitsende perskit voor violist Lorenzo Gatto

Voor de jonge Belgische violist Lorenzo Gatto maakte ik een serie portretten voor zijn site en perskit. Ik gebruikte stroboscopisch flitslicht om de portretten een bijzondere dynamiek te geven. Bekijk hier Lorenzo Gatto’s nieuwe persfoto’s.

Expositie jazzportretten tijdens North Sea Jazz

Expositie jazzportretten tijdens North Sea Jazz

Tijdens het North Sea Jazz festival het aankomend weekend wordt een serie van mijn jazzportretten voor het eerst geëxposeerd. Op mijn analoge zwart-wit portretten vind je onder andere John Engels, Gideon van Gelder, Sabrina Starke, Joep Pelt, Bernard van Rossum en Corrie van Binsbergen.