- ©Jelmer de Haas - All Rights Reserved

Auteursportret Peter van Uhm

 

Ik ben niet de persoon om laaiend enthousiast in de lucht te springen als ik zelf heel tevreden ben over een portret. Dat zal misschien mijn Friese afkomst zijn, of wellicht de onzekerheid die creatieven vaak eigen is. Is het wel écht goed of is het vooral een herinnering aan een mooi moment? Daarom is het fijn om van de klant of geportretteerde een reactie te krijgen. Na de portretshoot van Peter van Uhm, oud-opperbevelhebber van de Nederlandse strijdkrachten, kreeg ik wel een heel bijzondere respons van de klant:

Godverdomme man, wat een goeie portretfoto’s! De tranen springen ervan in mijn ogen. Precies wat ik bedoelde!

De enthousiaste reactie was nog iets langer maar het zal duidelijk zijn dat de klant erg tevreden is en dat ik de juiste snaar geraakt heb. Dat is uiteindelijk waar ik het voor doe.

Een goed portret is vaak het resultaat van een mooie ontmoeting

Het was dan ook een prettige en ontspannen ontmoeting met Van Uhm. Gedurende twee uur maakten we een aantal foto’s maakten rondom zijn huis in Nijmegen en hadden uiteraard een gesprek hadden over onder andere zijn lange carriere in de krijgsmacht. Ik ben van mening dat een goed portret meestal het resultaat is van een mooie ontmoeting! Dat was hier zeker het geval.

Mijn portret van Peter van Uhm is uiteindelijk op de cover van zijn boek gekomen. Het boek ligt hier naast me op mijn buro, ik ga het zeker lezen… De biografie ‘Ik koos het wapen’ is in de boekhandel te verkrijgen.

Hieronder vind je een aantal van mijn auteursportretten die ik in de afgelopen jaren maakte, met onder andere Nico Dijkshoorn, Carlijn Vis, Jan Brokken, Henk Spaan, Wayne McLennan, Thijs de Boer, Truska Bast en Bertram Koeleman.

 

Meer portretfotografie:

Hoe raak jij ‘In the Flow’?

Hoe raak jij ‘In the Flow’?

Voor UITAgenda Utrecht portretteer ik acteurs, muzikanten, kunstenaars en andere creatieven in de setting waar ze ‘In the Flow’ raken.

Portretten 2020

Portretten 2020

Portretten maken, dat heb ik het afgelopen jaar veel gedaan. Ik ging op pad met artiesten, ondernemers, zzp-ers, schrijvers, onderwijzers, bestuurders, etc…

In daglicht, met studiolicht op locatie, op het podium, tijdens een wandeling in het bos, backstage of op het toilet (echt, zoek maar!).

And the winner is…..

And the winner is…..

Waar is het feestje? Nou, dat was duidelijk gaande in mijn portretstudio op locatie tijdens de Blender Conference 2019 in Amsterdam.

Expositie De Roltrap

Expositie De Roltrap

Vijf jaar fotografeerde ik artiesten op de roltrap van TivoliVredenburg voor de rubriek De Roltrap voor UITagenda Utrecht.

Een selectie uit de totaal 35 portretten wordt eind 2019 geexposeerd in TivoliVredenburg. Bij de roltrappen natuurlijk!

Flitsende perskit voor violist Lorenzo Gatto

Flitsende perskit voor violist Lorenzo Gatto

Voor de jonge Belgische violist Lorenzo Gatto maakte ik een serie portretten voor zijn site en perskit. Ik gebruikte stroboscopisch flitslicht om de portretten een bijzondere dynamiek te geven. Bekijk hier Lorenzo Gatto’s nieuwe persfoto’s.

Expositie jazzportretten tijdens North Sea Jazz

Expositie jazzportretten tijdens North Sea Jazz

Tijdens het North Sea Jazz festival het aankomend weekend wordt een serie van mijn jazzportretten voor het eerst geëxposeerd. Op mijn analoge zwart-wit portretten vind je onder andere John Engels, Gideon van Gelder, Sabrina Starke, Joep Pelt, Bernard van Rossum en Corrie van Binsbergen.

Op de roltrap. En op de cover!

Op de roltrap. En op de cover!

Ik maak portretten voor het nieuwste cultuur- en lifestyletijdschrift van Utrecht, de UITagenda. Afgelopen twee maanden maakte ik onder andere een portret van Roosbeef en van actrice Monic Hendricx.