- ©Jelmer de Haas - All Rights Reserved

Eventfotografie Nexus College

Voor het Nexus Instituut maakte ik deze reportage van het Nexus College. Voorafgaand aan het event, in een uitverkochte kleine zaal van het Concertgebouw, was er een kort optreden van de wereldberoemde countertenor Andreas Scholl. Met het Combattimento Consort Amsterdam (onder leiding van Jan Willem de Vriend) speelde hij stukken van Bach en Vivaldi.

Uitdaging

Voor mij was dit een leuke uitdaging. Het is redeljk uitzonderlijk dat er tijdens een klassiek concert gefotografeerd mag worden. Nú had ik carte blanche gekregen, als ik maar goede foto’s zou hebben. Ik was er wel beducht op om het aanwezige publiek niet te storen. Door zorgvuldig mijn momenten met voldoende volume te kiezen kon ik de klik van de sluiter in de muziek verbergen. Een heel andere manier van werken dan bij een rockbandje in Paradiso dus.

Waarheid en schoonheid

Het tweede gedeelte van de middag was een lezing en discussie door Andreas Scholl over de begrippen waarheid en schoonheid in (klassieke) muziek. Wat maakt de uitvoering van een muziekstuk oprecht? Waarin zit de schoonheid van de muziek en hoe roep je die op als uitvoerend musicus? Dit werd uitvoerig besproken met veel interactie tussen Andreas Scholl, Rob Riemen (directeur Nexus Instituut) en het publiek.

De klassieke setting van het Concertgebouw Amsterdam was erg mooi. De kleine zaal is een schitterende ruimte om in te fotograferen. De hoeveelheid licht was beperkt, maar het lukte toch om een diverse serie foto’s te maken van de sprekers, uitvoerenden, publiek, interactie en de ruimte zelf.

Portret

Na afloop van het College, en na een uitgebreide signeersessie, kreeg ik nog de mogelijkheid om een portret te maken van Andreas Scholl. Door de openslaande deuren van de concertzaal stroomde het namiddaglicht heel mooi de zaal binnen dus de locatie voor de foto was snel gevonden.

De flitsinstallatie die ik had meegenomen bleef dus in de koffer. Met een eenvoudige 50mm lens maakte ik in een paar minuten het portret. Net buiten de directe lichtstralen die té harde schaduwen geven, maar dichtbij genoeg om mooi zacht licht in het gezicht te krijgen. Een fijne situatie om een portret te maken zoals ik het graag maak.

Een dag met een mooie combinatie tussen mijn specialiteiten portret, concert en eventfotografie.

Lees verder:

Geld Telt, vooral mét een portret!

Geld Telt, vooral mét een portret!

Wat is jouw laatste grote aankoop? Voor het Onderwijsblad van de AOb portretteer ik mensen uit het onderwijs bij een artikel over hun financiën.

Hoe raak jij ‘In the Flow’?

Hoe raak jij ‘In the Flow’?

Voor UITAgenda Utrecht portretteer ik acteurs, muzikanten, kunstenaars en andere creatieven in de setting waar ze ‘In the Flow’ raken.

Bitcoin Amsterdam 2022

Bitcoin Amsterdam 2022

Ik fotografeerde de Bitcoin Amsterdam 2022 conferentie, een drie-daags samenkomen van techneuten, cryptografen, economen, vrijheidsvoorvechters, journalisten, Bitcoin bedrijven, een ex-prime minister en veel meer.

Boekenbal 2020

Boekenbal 2020

In het laatste normale weekend van 2020 fotografeerde ik het Boekenbal, met volle gangen, mooie outfits, her en der een mondkapje, dansende schrijvers en vooral veel selfies!

Portretten 2020

Portretten 2020

Portretten maken, dat heb ik het afgelopen jaar veel gedaan. Ik ging op pad met artiesten, ondernemers, zzp-ers, schrijvers, onderwijzers, bestuurders, etc…

In daglicht, met studiolicht op locatie, op het podium, tijdens een wandeling in het bos, backstage of op het toilet (echt, zoek maar!).

Publiek op 1 piano afstand…

Publiek op 1 piano afstand…

Na 81 dagen Corona-sluiting gingen de deuren van TivoliVredenburg weer een klein beetje open, op een kier. S10 gaf het eerste concert, voor 30 personen, in de Grote Zaal.

And the winner is…..

And the winner is…..

Waar is het feestje? Nou, dat was duidelijk gaande in mijn portretstudio op locatie tijdens de Blender Conference 2019 in Amsterdam.