Selecteer een pagina
- ©Jelmer de Haas - All Rights Reserved

Eventfotografie Nexus College

Voor het Nexus Instituut maakte ik deze reportage van het Nexus College. Voorafgaand aan het event, in een uitverkochte kleine zaal van het Concertgebouw, was er een kort optreden van de wereldberoemde countertenor Andreas Scholl. Met het Combattimento Consort Amsterdam (onder leiding van Jan Willem de Vriend) speelde hij stukken van Bach en Vivaldi.

Uitdaging

Voor mij was dit een leuke uitdaging. Het is redeljk uitzonderlijk dat er tijdens een klassiek concert gefotografeerd mag worden. Nú had ik carte blanche gekregen, als ik maar goede foto’s zou hebben. Ik was er wel beducht op om het aanwezige publiek niet te storen. Door zorgvuldig mijn momenten met voldoende volume te kiezen kon ik de klik van de sluiter in de muziek verbergen. Een heel andere manier van werken dan bij een rockbandje in Paradiso dus.

Waarheid en schoonheid

Het tweede gedeelte van de middag was een lezing en discussie door Andreas Scholl over de begrippen waarheid en schoonheid in (klassieke) muziek. Wat maakt de uitvoering van een muziekstuk oprecht? Waarin zit de schoonheid van de muziek en hoe roep je die op als uitvoerend musicus? Dit werd uitvoerig besproken met veel interactie tussen Andreas Scholl, Rob Riemen (directeur Nexus Instituut) en het publiek.

De klassieke setting van het Concertgebouw Amsterdam was erg mooi. De kleine zaal is een schitterende ruimte om in te fotograferen. De hoeveelheid licht was beperkt, maar het lukte toch om een diverse serie foto’s te maken van de sprekers, uitvoerenden, publiek, interactie en de ruimte zelf.

Portret

Na afloop van het College, en na een uitgebreide signeersessie, kreeg ik nog de mogelijkheid om een portret te maken van Andreas Scholl. Door de openslaande deuren van de concertzaal stroomde het namiddaglicht heel mooi de zaal binnen dus de locatie voor de foto was snel gevonden.

De flitsinstallatie die ik had meegenomen bleef dus in de koffer. Met een eenvoudige 50mm lens maakte ik in een paar minuten het portret. Net buiten de directe lichtstralen die té harde schaduwen geven, maar dichtbij genoeg om mooi zacht licht in het gezicht te krijgen. Een fijne situatie om een portret te maken zoals ik het graag maak.

Een dag met een mooie combinatie tussen mijn specialiteiten portret, concert en eventfotografie.

Lees verder:

Eurosonic / Noorderslag

Eurosonic / Noorderslag

Showcase festival Eurosonic Noorderslag in Groningen voor VPRO 3voor12. Met onder meer Celeste, Cobrah, DeWolff, Inhaler, Arlo Parks…

Recent werk

Recent werk

Ik heb niet altijd tijd (of zin) om een volledig blog te maken als ik het druk heb. Daarom vind je hier altijd een selectie uit recent gemaakte portretten, concertfotografie en eventfoto’s.

Expositie De Roltrap

Expositie De Roltrap

Vijf jaar fotografeerde ik artiesten op de roltrap van TivoliVredenburg voor de rubriek De Roltrap voor UITagenda Utrecht.

Een selectie uit de totaal 35 portretten wordt eind 2019 geexposeerd in TivoliVredenburg. Bij de roltrappen natuurlijk!

Pinkpop 2019

Pinkpop 2019

Foto’s van de 50 editie van Pinkpop, met natuurlijk Fleetwood Mac, The Cure, Golden Earring, Lenny Kravitz, Krezip, Slash, Duncan Laurence, Armin van Buuren en pink boss Jan Smeets.

Best Kept Secret 2019

Best Kept Secret 2019

Mijn beste foto’s van het Best Kept Secret festival dat ik voor VPRO 3voor12 fotografeerde. Met Carly Rae Jepsen, Charlotte Gainsbourg, Christine and the Queens, Indian Askin, John Grant, Julia Holter, Kraftwerk, Kurt Vile, Lizzo, Primal Scream, Shame, Sophie, Sports Team en Viagra Boys.

Lowlands 2018

Lowlands 2018

Lowlands 2018, met onder meer foto’s van Gorillaz, Patti Smith, Brockhampton, Nile Rodgers, Spinvis, De Staat, Ho99o9, Stormzy, Little Simz, Sevdaliza en Tom Odell.

Aandacht voor eten in Rio de Janeiro

Aandacht voor eten in Rio de Janeiro

Fotografie van een inspirerend 5-daags evenement van Thought for Food (TFF) in Rio de Janeiro. Hoe voeden we 9 miljard mensen in 2050? Dat was de uitdaging voor ruim 200 deelnemers van over de hele wereld. Mijn uitdaging was het om de vele sessies en activiteiten vast te leggen.

Best Kept Secret 2018

Best Kept Secret 2018

Concert- en festivalfotografie op Best Kept Secret 2018, één van de mooiste festivals van Nederland. Met onder meer Arctic Monkeys, CHVRCHES, Father John Misty, LCD Soundsystem, Mogwai, Mozes and the firstborn, Ray Fuego, Rodriguez, Spoon, Sudan Archives, Superorganism, The Kills, The National, Ty Segall, Tyler, The Creator, Vince Staples en Warpaint.

Culturele Zondagen Utrecht

Culturele Zondagen Utrecht

Voor Utrecht Marketing fotografeer ik regelmatig de Culturele Zondag, de stad is dan gevuld met muziek, dans, theater, wetenschap, cabaret en sport.