De modderglijbaan van Lowlands 2006 - ©Jelmer de Haas - All Rights Reserved

Moddermonsters op Lowlands 2006

LL06

In de aanloop naar Lowlands 2015 blik ik terug op de fotografie die ik de afgelopen jaren deed op dit mooie festival. Vandaag open ik mijn foto archief van Lowlands 2006.

Met een fijne line-up (Muse, Arctic Monkeys, Razorlight, Iggy Pop, Urban Dance Squad, Wolfmother, etc.) en een redelijk weerbericht beloofde het een mooie editie te worden. Vrijdag en zaterdag was het in elk geval heerlijk zonnig en warm.

Modderglijbaan

Maar op de zondag kregen we het voor de kiezen. Regen. Veeel regen! Zoveel regen zelfs dat het hele festival terrein meer uit plassen dan vaste grond bestond. Volgens het KNMI viel er die dag 16,4 cm! Maar omdat het de laatste dag van het festival was maakte dat kennelijk niet zoveel meer uit. Een deel van de aanwezigen deed een poncho aan. Een ander deel deed hun kleren uit om door de modder te gaan rennen. En zo ontstond er zo’n legendarisch Lowlands-moment dat niemand die er bij was meer zal vergeten.

Op de helling naast de Alpha tent ontstond een enorme modderglijbaan waar naakte en geklede kerels naar beneden renden en gleden. Soms alleen, soms met een hele groep. Maar altijd onder luid gejuich van de poncho-dragers. Dat zijn de leuke en spannende momenten als fotograaf. Zoeken naar een toffe plek om de actie van zo dichtbij mogelijk te  fotograferen. En ondertussen in de gaten houden dat je niet té dicht bij de modder komt. De apparatuur moet liefst een beetje schoon blijven.

Eén van mijn favoriete sfeerfoto’s van Lowlands maakte ik daar. Een esthetisch beeld gevuld met modder waarop een modderglijer amper te onderscheiden is van de drek waar hij in ligt. Je ziet de foto bovenaan deze post.

Arctic Monkeys vs. moddermonsters

Terwijl de modderglijers een flink publiek hadden verzameld waren de Arctic Monkeys begonnen aan hun show. Het publiek ín de Alpha had moeite om te kiezen tussen kijken naar frontman (jochie eigenlijk nog) Alex Turner en de moddermonsters. Zeker toen een hele groep van de moddermonsters bedacht een rondje dóór de Alphatent te gaan rennen. Erg grappig te zien hoe het publiek angstig uiteen stoof…

Hieronder vind je foto’s van Wolfmother, Iggy Pop, Anouk, Bloc Party, Arctic Monkeys, Urban Dance Squad, Hard-Fi, Orson, Razorlight, The Veils, Dirty Pretty Things, Gogol Bordello, Mastodon, Scissor Sisters, Muse, Be Your Own Pet en een aantal moddermonsters.

Meer Lowlands foto's?

Bekijk ook mijn andere Lowlands blogs:

Meer concert- en festivalfotografie:

Publiek op 1 piano afstand…

Publiek op 1 piano afstand…

Na 81 dagen Corona-sluiting gingen de deuren van TivoliVredenburg weer een klein beetje open, op een kier. S10 gaf het eerste concert, voor 30 personen, in de Grote Zaal.

Grasnapolsky 2020

Grasnapolsky 2020

Grasnapolsky op de bijzondere locatie van fabriek De Toekomst in Scheemda, Groningen. Het was een mooie start van festivalseizoen 2020. Maar was het ook het einde…?

Eurosonic / Noorderslag 2020

Eurosonic / Noorderslag 2020

Festival Eurosonic Noorderslag in Groningen, gefotografeerd voor VPRO 3voor12. Met onder meer foto’s van Celeste, Cobrah, Inhaler, Arlo Parks en Pongo.

Pinkpop 2019

Pinkpop 2019

Foto’s van de 50 editie van Pinkpop, met natuurlijk Fleetwood Mac, The Cure, Golden Earring, Lenny Kravitz, Krezip, Slash, Duncan Laurence, Armin van Buuren en pink boss Jan Smeets.

Best Kept Secret 2019

Best Kept Secret 2019

Mijn beste foto’s van het Best Kept Secret festival dat ik voor VPRO 3voor12 fotografeerde. Met Carly Rae Jepsen, Charlotte Gainsbourg, Christine and the Queens, Indian Askin, John Grant, Julia Holter, Kraftwerk, Kurt Vile, Lizzo, Primal Scream, Shame, Sophie, Sports Team en Viagra Boys.

Lowlands 2018

Lowlands 2018

Lowlands 2018, met onder meer foto’s van Gorillaz, Patti Smith, Brockhampton, Nile Rodgers, Spinvis, De Staat, Ho99o9, Stormzy, Little Simz, Sevdaliza en Tom Odell.

Best Kept Secret 2018

Best Kept Secret 2018

Concert- en festivalfotografie op Best Kept Secret 2018, één van de mooiste festivals van Nederland. Met onder meer Arctic Monkeys, CHVRCHES, Father John Misty, LCD Soundsystem, Mogwai, Mozes and the firstborn, Ray Fuego, Rodriguez, Spoon, Sudan Archives, Superorganism, The Kills, The National, Ty Segall, Tyler, The Creator, Vince Staples en Warpaint.

Le Guess Who? Festival 2016 (LGW16)

Le Guess Who? Festival 2016 (LGW16)

Fotografie van Le Guess Who? Festival 2016, met Swans, Elza Soares, Wilco, Tyler Williams, Savages, RP Boo, Jameszoo Quartet, Digable Planets, Jessy Lanza, Bo Ningen, TAU, Bassekou Kouyaté & Ngoni Ba, Scott Fagan, Marching Church, Whitney, Quilt, The Dwarfs of East Agouza, Laurel Halo, Good Sad Happy Bad en onwaarschijnlijk fijne (en feestelijke) afsluiter Junun, met Radiohead gitarist Jonny Greenwood.

Amsterdam Dance Event 2016 (ADE16)

Amsterdam Dance Event 2016 (ADE16)

Foto’s van Amsterdam Dance Event 2016 (ADE16), waar ik vijf dagen werkte voor VPRO 3voor12. Met onder andere Martin Garrix, Tale of Us, Len Faki, Steve Aoki en Craig David.