Tom Smith van Editors op Lowlands Festival 2005 - ©Jelmer de Haas - All Rights Reserved

Lowlands 2005

LL15

Over een paar dagen begint Lowlands 2015. Dat betekent voor mij weer een weekend genieten van toffe muziek en tegelijk ook hard werken om mooie beelden te maken voor VPRO 3voor12. Ik heb er zin in!

Mijn eerste Lowlands

Het is dit jaar tien jaar geleden dat ik voor het eerst op Lowlands kon fotograferen. Daarom blader ik deze week een paar dagen door mijn uitgebreide archief van dit festival, dat voor mij toch altijd een beetje het hoogtepunt van het festivalseizoen is.

Vandaag dus het jaar 2005, mijn eerste keer Lowlands met camera. Met een jonge Tom Smith die met zijn band Editors al flink indruk aan het maken was.  Met Franz Ferdinand die net met Take Me Out een gigantische hit aan het scoren waren. En natuurlijk met The Arcade Fire die de tent volspeelden met hun indrukwekkende show. Een mooie editie!

Onwennig

Voor mij ook nog wat onwennig, als fotograaf op dat grote festival. Keuzes uit het volle programma maken, beelden uitwerken, voor het eerst digitaal werken op een festival. Je ziet die onwennigheid ook aan mijn beelden. Vooral gericht op de zanger/zangeres. Slechts in een paar gevallen zie ik de rust om een beeld te maken dat meer doet met licht en de context van een hele band. Het publiek krijgt helemaal nog weinig aandacht van me. Dat doe ik nu wel anders.

In een aantal gevallen liet ik, meestal noodgedwongen door de beperkingen van de apparatuur, beweging toe in mijn foto’s. Dat doe ik de laatste tijd niet zoveel maar levert wel mooi beeld op; veel energie! Misschien ga ik het komende weekend weer wat vaker een langzame sluitertijd gebruiken…

Drie-sterren foto

Het is in elk geval prettig om weer een keer langs al die ‘oude’ foto’s te bladeren om te kijken of ik nu dezelfde selecties zou maken. Dat doe ik in veel gevallen zeker; een goede foto is een goede foto. Maar van een aantal beelden die ik eerder een lage beoordeling gaf heb ik opnieuw bekeken en nu een drie-sterren foto van gemaakt. Bijvoorbeeld door nieuwe mogelijkheden om een RAW-bestand te bewerken. Of nieuwe inzichten over wat een goede foto is. En sommige foto’s had ik nog nooit een rating gegeven.

Bekijk hieronder mijn foto’s van Editors, Marilyn Manson, Franz Ferdinand, The Arcade Fire, The Kaiser Chiefs, Art Brut, De Jeugd van Tegenwoordig, Maxïmo Park, Brainpower, The Prodigy, Pixies, Heather Nova, Korn, The Futureheads, Queens of the Stone Age, Roisin Murphy, Foo Fighters, zZz, Bonnie Prince Billy en Nick Cave.

De artikelen bij mijn foto’s werden vind je op KindaMuzik: vrijdag, zaterdag, zondag.

Ik duik nu mijn archief weer even in. Morgen kan je een selectie verwachten van Lowlands 2006!

Meer Lowlands foto's?

Bekijk ook mijn andere Lowlands blogs: