- ©Jelmer de Haas - All Rights Reserved

Concert: Kyteman 2009-2011

Kyteman’s Hiphop Orkest was in 2009 dé act die alle concertzalen vol liet lopen. In één jaar stond het Orkest op zowel Pinkpop, North Sea Jazz als Lowlands. En in elke tent ging het dak eraf. Daarnaast waren er vele uitverkochte clubshows en het (voorlopige) afscheidsconcert in de HMH. Als bonus kreeg Kyteman (Colin Benders) op Noorderslag de Popprijs 2009 uitgereikt als erkenning voor de enorme prestatie die met dit alles geleverd was.

Maar Kyteman kwam niet zomaar uit de lucht vallen. Hij kwam voor het eerst op mijn pad in 2005, toen hij op Appelpop speelde met hiphopband Relax. Als trompetist viel hij me toen al op. In de jaren daarna zag ik Colin steeds vaker als trompetist tijdens concerten, zoals bij Voicst en C-Mon & Kypski. Eerst dus als sideman, maar later formeerde Kyteman het Hiphop Orkest, waarin hij zijn eigen ideeen kon uitvoeren. Tussen 2009 en 2011 zag ik hem acht keer spelen met eigen formaties. Eerst dus met het Hiphop Orkest, later met Kytecrash en op North Sea Jazz (waar hij drie keer speelde) met het project The Jamsessions.

Hieronder een selectie van mijn foto’s van die concerten, vanaf die eerste keer op Appelpop.

Volgende week (vanaf 4 april 2012) speelt The Kyteman Orchestra (nu dus in het engels en zonder het voorvoegsel Hiphop) drie uitverkochte shows in Tivoli Utrecht. Ik ben daar weer bij om het concert te fotograferen. De rest van het land komt daarna aan de beurt, Pinkpop, North Sea Jazz en Lowlands zijn alweer geboekt. Gaat het succes van 2009 zich herhalen?

Het nieuwe album, ‘The Kyteman Orchestra’, is te beluisteren via Kyteman.com.

UPDATE: Het verslag van de show op 4 april staat inmiddels online, bekijk hier de foto’s van de eerste show van The Kyteman Orchestra.

Meer concert- en festivalfotografie:

Publiek op 1 piano afstand…

Publiek op 1 piano afstand…

Na 81 dagen Corona-sluiting gingen de deuren van TivoliVredenburg weer een klein beetje open, op een kier. S10 gaf het eerste concert, voor 30 personen, in de Grote Zaal.

Grasnapolsky 2020

Grasnapolsky 2020

Grasnapolsky op de bijzondere locatie van fabriek De Toekomst in Scheemda, Groningen. Het was een mooie start van festivalseizoen 2020. Maar was het ook het einde…?

Eurosonic / Noorderslag 2020

Eurosonic / Noorderslag 2020

Festival Eurosonic Noorderslag in Groningen, gefotografeerd voor VPRO 3voor12. Met onder meer foto’s van Celeste, Cobrah, Inhaler, Arlo Parks en Pongo.

Pinkpop 2019

Pinkpop 2019

Foto’s van de 50 editie van Pinkpop, met natuurlijk Fleetwood Mac, The Cure, Golden Earring, Lenny Kravitz, Krezip, Slash, Duncan Laurence, Armin van Buuren en pink boss Jan Smeets.

Best Kept Secret 2019

Best Kept Secret 2019

Mijn beste foto’s van het Best Kept Secret festival dat ik voor VPRO 3voor12 fotografeerde. Met Carly Rae Jepsen, Charlotte Gainsbourg, Christine and the Queens, Indian Askin, John Grant, Julia Holter, Kraftwerk, Kurt Vile, Lizzo, Primal Scream, Shame, Sophie, Sports Team en Viagra Boys.

Lowlands 2018

Lowlands 2018

Lowlands 2018, met onder meer foto’s van Gorillaz, Patti Smith, Brockhampton, Nile Rodgers, Spinvis, De Staat, Ho99o9, Stormzy, Little Simz, Sevdaliza en Tom Odell.

Best Kept Secret 2018

Best Kept Secret 2018

Concert- en festivalfotografie op Best Kept Secret 2018, één van de mooiste festivals van Nederland. Met onder meer Arctic Monkeys, CHVRCHES, Father John Misty, LCD Soundsystem, Mogwai, Mozes and the firstborn, Ray Fuego, Rodriguez, Spoon, Sudan Archives, Superorganism, The Kills, The National, Ty Segall, Tyler, The Creator, Vince Staples en Warpaint.

Le Guess Who? Festival 2016 (LGW16)

Le Guess Who? Festival 2016 (LGW16)

Fotografie van Le Guess Who? Festival 2016, met Swans, Elza Soares, Wilco, Tyler Williams, Savages, RP Boo, Jameszoo Quartet, Digable Planets, Jessy Lanza, Bo Ningen, TAU, Bassekou Kouyaté & Ngoni Ba, Scott Fagan, Marching Church, Whitney, Quilt, The Dwarfs of East Agouza, Laurel Halo, Good Sad Happy Bad en onwaarschijnlijk fijne (en feestelijke) afsluiter Junun, met Radiohead gitarist Jonny Greenwood.

Amsterdam Dance Event 2016 (ADE16)

Amsterdam Dance Event 2016 (ADE16)

Foto’s van Amsterdam Dance Event 2016 (ADE16), waar ik vijf dagen werkte voor VPRO 3voor12. Met onder andere Martin Garrix, Tale of Us, Len Faki, Steve Aoki en Craig David.