Bezoekers van Pinkpop 2014 zijn gekleed op de storm die komen gaat.

“Zijn je camera’s wel waterdicht?”

Dat vroeg een Pinkpop bezoeker toen ik na drie nummers fotograferen nog even bleef staan kijken bij Arcade Fire, één van mijn favoriete bands van de line-up dit jaar. Ik begreep niet direct waar hij het over had, maar hij wees me op de lucht áchter het podium. Toen werd me duidelijk dat de avond iets anders zou verlopen dan gepland.

Vanachter het hoofdpodium, waar later op de avond Metallica zou optreden, kwam een enorm pak wolken tevoorschijn. En als wolken groen en geel en paars en blauw zijn weet je dat het heel erg nat gaat worden. Mijn plan voor de avond veranderde direct en ik ging op pad om foto’s te maken van het naderend onweer en vooral de reactie van het Pinkpop publiek daarop.

Poncho’s en bier

De meeste bezoekers hadden inmiddels de poncho’s uit de tas gehaald en het begon te regenen. Aan de horizon zagen we het onweer al flitsen. Er liepen nog wel mensen rond met trays bier en bakjes eten. Wellicht om in elk geval met een volle maag de storm tegemoet te gaan. Drie meisjes in poncho’s kwamen voorbij, ééntje had haar zonnebril nog opgehouden. Ze keken vrolijk en hadden kennelijk al vertrouwen op een goede afloop. Ze poseerden lachend voor mijn camera. In de achtergrond had ik de dreigende wolken. In de voorgrond de meiden. Het meisje met de zonnebril in het midden, haar twee vriendinnen een beetje naar het midden geleund. De compositie klopte, ik zag dat het een bijzonder beeld was. Het contrast in sfeer tussen voor- en achtergrond was zelden zo groot. Ik liet hun de foto zien en wenste ze sterkte die avond.

Mensen gingen inmiddels op de grond zitten en schuilden onder kleine poncho’s of onder grotere 3FM picknickzeilen. De regen had het terrein inmiddels bereikt. Een muur van water kwam over het terrein heen. Mijn camera’s kunnen wel een beetje water hebben en ikzelf ook, maar dit zag er heel serieus uit. En ik wilde een paar van de beelden publiceren. Ik rende naar het kantoortje van waaruit ik werkte. De foto van de drie meisjes plaatste ik op mijn Twitter en Facebook en publiceerde ik via 3voor12 (mijn opdrachtgever dat weekend). Direct begonnen de retweets en likes te ratelen…

Buikschuivers

Een erg nat half uur later was het ergste noodweer over het terrein getrokken. Het leek er al snel op dat de storm gelukkig zonder grote problemen Pinkpop had gepasseerd. Ik ging weer naar buiten om de gevolgen van de storm te fotograferen. De festivalgangers leken opgelucht. Het concert van Metallica zou doorgaan. Een paar mannen deden buikschuivers door de plassen.

Door dit alles miste ik wel een legendarisch optreden van Arcade Fire, met veel regen en veel confetti. Gelukkig staat dat nog op Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=5CYtfokNGwk (bekijk vooral even vanaf minuut 55, daar had ik graag tussen gestaan).

Ik zou bijna vergeten dat er ook vóór de storm ook heel veel gebeurde op Pinkpop. Zie hieronder de foto’s van The Arctic Monkeys, Metallica, Arcade Fire, Thé Lau met The Scene, Nina Nesbitt, The Afterpartees, Editors, Robert Plant, Jett Rebel, White Lies, Bastille, Intergalactic Lovers, Stromae, Ghost, Biffy Clyro, Kraantje Pappie en Jake Bugg.