Ennio Morricone in Ziggo Dome 2015 - ©Jelmer de Haas - All Rights Reserved

Werken voor Maestro Ennio Morricone

Het is inmiddels ongeveer een jaar geleden. Ik was aan het sporten. Ping! Inkomend mailtje. Toch benieuwd en dus even kijken wat het is. Wow, in het mailtje het verzoek van de concertpromoter van componist Ennio Morricone om dat weekend twee dagen lang het bezoek van de Maestro aan de Ziggo Dome te fotograferen. Dat is uiteraard het type verzoek waar ik graag op inga!

Good, Bad and Ugly

Deze wereldberoemde dirigent en componist van filmmuziek (je kent absoluut zijn thema van The Good, the Bad and the Ugly!) speelde na een lange afwezigheid weer eens in Nederland. Het concert dat hij ging geven was het eerste van een lange Europese tour en dus belangrijk dat daar goede fotografie van gemaakt zou worden.

Theme from The Good, the Bad and the Ugly

by Maestro Ennio Morricone

170

Ik fotografeerde die twee dagen de opbouw van het podium, de soundcheck, de meet & greet met een aantal genodigden en het hele concert tot aan het emotionele slotakkoord. Het was een grote productie, met een podium gevuld met een orkest en koor van zo’n 170 man. Aan de andere kant van de zaal genoten 12,500 bezoekers van een concert dat de gehele carriere van Maestro Morricone besloeg met het thema My Life in Music.
Ennio Morricone - ©Jelmer de Haas - All Rights Reserved

Opbouw

De dag vóór het concert fotografeerde ik, met bouwhelm op, de voorbereidingen voor de show. De opbouw van het podium voor de 170 muzikanten, het ophangen en richten van het  licht, de stoelen voor het 12,500 koppige publiek. Mooi om te zien hoe de crew als een goed geoliede machine vanaf een lege vloer alles laat groeien. En dat terwijl het het eerste concert van de tour was.
Ennio Morricone - ©Jelmer de Haas - All Rights Reserved

De soundcheck

Ennio Morricone - ©Jelmer de Haas - All Rights Reserved

Concert

Na de soundcheck was er voor de orkest en koor tijd om even te ontspannen en te eten. Het publiek stroomde ondertussen de Ziggo Dome binnen. Maestro Morricone deed op dit moment de meet & greet met gasten en genodigden. Daarna was het tijd voor het concert en daarmee de start van de Europese tournee. Ik kon het hele concert zowel voor als óp het podium fotograferen. Een verademing ten opzichte van de gebruikelijke drie nummers die we als concertfotograaf meestal de tijd krijgen. Uiteraard werkte ik zonder daarbij Maestro, de muzikanten en het publiek te storen. Maar wat een gave muziek was het tijdens het werk! Rillingen over mijn rug en een ontlading in de zaal als dan eindelijk het thema van The Good the Bad and the Ugly door de Ziggo Dome schalt. Heerlijk! Komende zondag staat Maestro Morricone (inmiddels 87 jaar) na iets meer dan een jaar wederom op het podium van de Ziggo Dome. Met een nieuwe show, 200 muzikanten op het podium en een aantal nieuwe projecten waaruit hij kan putten. Zijn soundtrack voor de nieuwste Quentin Tarantino film ‘The Hateful Eight’ is dit jaar bekroond met zowel een BAFTA als een Golden Globe award en is ook genomineerd voor een Oscar. Bekijk hier een kort fragment van de opnamen van die soundtrack, onder het goedkeurend oog van regisseur Quentin Tarantino. De foto’s die ik maakte zijn inmiddels voor veel verschillende doeleinden gebruikt, zoals social media, persfoto, promotie van de huidige tour (ik zag al foto’s op Instagram dat de posters met mijn foto in de subway van London hingen) en het tourboek. Het was een bijzondere ervaring om met deze legende te kunnen werken! Een mooie herinnering. En een diepe buiging voor de man die alles heeft bereikt en ondertussen vol energie door blijft gaan met componeren en dirigeren…
Ennio Morricone - ©Jelmer de Haas - All Rights Reserved

Meer concert- en festivalfotografie:

Publiek op 1 piano afstand…

Publiek op 1 piano afstand…

Na 81 dagen Corona-sluiting gingen de deuren van TivoliVredenburg weer een klein beetje open, op een kier. S10 gaf het eerste concert, voor 30 personen, in de Grote Zaal.

Grasnapolsky 2020

Grasnapolsky 2020

Grasnapolsky op de bijzondere locatie van fabriek De Toekomst in Scheemda, Groningen. Het was een mooie start van festivalseizoen 2020. Maar was het ook het einde…?

Eurosonic / Noorderslag 2020

Eurosonic / Noorderslag 2020

Festival Eurosonic Noorderslag in Groningen, gefotografeerd voor VPRO 3voor12. Met onder meer foto’s van Celeste, Cobrah, Inhaler, Arlo Parks en Pongo.

Pinkpop 2019

Pinkpop 2019

Foto’s van de 50 editie van Pinkpop, met natuurlijk Fleetwood Mac, The Cure, Golden Earring, Lenny Kravitz, Krezip, Slash, Duncan Laurence, Armin van Buuren en pink boss Jan Smeets.

Best Kept Secret 2019

Best Kept Secret 2019

Mijn beste foto’s van het Best Kept Secret festival dat ik voor VPRO 3voor12 fotografeerde. Met Carly Rae Jepsen, Charlotte Gainsbourg, Christine and the Queens, Indian Askin, John Grant, Julia Holter, Kraftwerk, Kurt Vile, Lizzo, Primal Scream, Shame, Sophie, Sports Team en Viagra Boys.

Lowlands 2018

Lowlands 2018

Lowlands 2018, met onder meer foto’s van Gorillaz, Patti Smith, Brockhampton, Nile Rodgers, Spinvis, De Staat, Ho99o9, Stormzy, Little Simz, Sevdaliza en Tom Odell.

Best Kept Secret 2018

Best Kept Secret 2018

Concert- en festivalfotografie op Best Kept Secret 2018, één van de mooiste festivals van Nederland. Met onder meer Arctic Monkeys, CHVRCHES, Father John Misty, LCD Soundsystem, Mogwai, Mozes and the firstborn, Ray Fuego, Rodriguez, Spoon, Sudan Archives, Superorganism, The Kills, The National, Ty Segall, Tyler, The Creator, Vince Staples en Warpaint.

Le Guess Who? Festival 2016 (LGW16)

Le Guess Who? Festival 2016 (LGW16)

Fotografie van Le Guess Who? Festival 2016, met Swans, Elza Soares, Wilco, Tyler Williams, Savages, RP Boo, Jameszoo Quartet, Digable Planets, Jessy Lanza, Bo Ningen, TAU, Bassekou Kouyaté & Ngoni Ba, Scott Fagan, Marching Church, Whitney, Quilt, The Dwarfs of East Agouza, Laurel Halo, Good Sad Happy Bad en onwaarschijnlijk fijne (en feestelijke) afsluiter Junun, met Radiohead gitarist Jonny Greenwood.

Amsterdam Dance Event 2016 (ADE16)

Amsterdam Dance Event 2016 (ADE16)

Foto’s van Amsterdam Dance Event 2016 (ADE16), waar ik vijf dagen werkte voor VPRO 3voor12. Met onder andere Martin Garrix, Tale of Us, Len Faki, Steve Aoki en Craig David.