- ©Jelmer de Haas - All Rights Reserved

Portretten voor Hiphop Leeft

Aan mooie dingen komt soms te vroeg een einde. Sinds 2009 maakte ik regelmatig portretten voor de website Hiphop Leeft, die de (Nederlandse) hiphop scene met een kritische pen beschreef. Een mooi podium voor mijn portretfotografie. Afgelopen week is bekend gemaakt dat de site gaat stoppen.

Voor mij een goede aanleiding om terug te kijken naar de bijna 30 fotoshoots die we in die periode hebben gedaan, met oa Brainpower, Sticks, De Jeugd van Tegenwoordig, Salah Edin, Benjamin Herman & Typhoon, Postman, Blaxtar, INF, Diggy Dex, Fresku, RB Djan, Mr Polska, Saul van Stapele, Jiggy Djè, Fahrid Bemnbarek, Lange Frans.

Regelmatig maakte ik deze foto’s tijdens een persdag in steeds hetzelfe Amsterdamse hotel. Een uitdaging om op dezelfde locatie een afwisselende reeks portretten te maken. De achtergrond van de foto met Benjamin Herman & Typhoon kan je de volgende keer natuurlijk niet nog eens gebruiken. Dus ging ik close-up (Sticks), naar een hotelkamer (De Jeugd van Tegenwoordig) of naar buiten (Salah Edin).

Ook regelmatig maakte ik een aparte afspraak met de artiest (meestal een muzikant, maar soms ook een schrijver of ondernemer in de hiphop) in zijn woning. Juist die momenten zijn bijzonder. Vaak was er tijd en ruimte om te experimenteren met het beeld of om nog een tweede of derde locatie te zoeken. En dat levert dus andere beelden op, zoals die van Mr. Polska of de beide foto’s van Diggy Dex.

Uit al die leuke, (ont)spannende of lastige (De Jeugd van Tegenwoordig) shoots heb ik een paar beelden gekozen.

Welke vind jij de beste?

Meer portretfotografie:

Geld Telt, vooral mét een portret!

Geld Telt, vooral mét een portret!

Wat is jouw laatste grote aankoop? Voor het Onderwijsblad van de AOb portretteer ik mensen uit het onderwijs bij een artikel over hun financiën.

Hoe raak jij ‘In the Flow’?

Hoe raak jij ‘In the Flow’?

Voor UITAgenda Utrecht portretteer ik acteurs, muzikanten, kunstenaars en andere creatieven in de setting waar ze ‘In the Flow’ raken.

Portretten 2020

Portretten 2020

Portretten maken, dat heb ik het afgelopen jaar veel gedaan. Ik ging op pad met artiesten, ondernemers, zzp-ers, schrijvers, onderwijzers, bestuurders, etc…

In daglicht, met studiolicht op locatie, op het podium, tijdens een wandeling in het bos, backstage of op het toilet (echt, zoek maar!).

And the winner is…..

And the winner is…..

Waar is het feestje? Nou, dat was duidelijk gaande in mijn portretstudio op locatie tijdens de Blender Conference 2019 in Amsterdam.

Expositie De Roltrap

Expositie De Roltrap

Vijf jaar fotografeerde ik artiesten op de roltrap van TivoliVredenburg voor de rubriek De Roltrap voor UITagenda Utrecht.

Een selectie uit de totaal 35 portretten wordt eind 2019 geexposeerd in TivoliVredenburg. Bij de roltrappen natuurlijk!

Flitsende perskit voor violist Lorenzo Gatto

Flitsende perskit voor violist Lorenzo Gatto

Voor de jonge Belgische violist Lorenzo Gatto maakte ik een serie portretten voor zijn site en perskit. Ik gebruikte stroboscopisch flitslicht om de portretten een bijzondere dynamiek te geven. Bekijk hier Lorenzo Gatto’s nieuwe persfoto’s.

Expositie jazzportretten tijdens North Sea Jazz

Expositie jazzportretten tijdens North Sea Jazz

Tijdens het North Sea Jazz festival het aankomend weekend wordt een serie van mijn jazzportretten voor het eerst geëxposeerd. Op mijn analoge zwart-wit portretten vind je onder andere John Engels, Gideon van Gelder, Sabrina Starke, Joep Pelt, Bernard van Rossum en Corrie van Binsbergen.