- ©Jelmer de Haas - All Rights Reserved

Zwarte Cross 2012

Wat: Reportage
Wie: Zwarte Cross 2012
Waar: Lichtenvoorde
Voor: KindaMuzik / Reporters

Eindelijk lukte het me dit jaar om een reportage te maken op de Zwarte Cross. Dit festival in Lichtenvoorde (Achterhoek) stond al een paar jaar op mijn lijstje voor een reportage.

De Zwarte Cross onderscheidt zich van andere muziekfestivals door de combinatie van muziek, stunts, motorcross en de sfeer die ondanks de omvang (totaal ruim 150.000 bezoekers in drie dagen) toch echt een regionaal karakter heeft. Veel aandacht is er voor lokale cultuur en er spelen natuurlijk veel bands uit de buurt. Achterhoekse muziekhelden van Normaal en Jovink en de Voederbietels traden in wisselende samenstellingen een aantal keer op. Maar ook (internationale) artiesten zoals de Kaiser Chiefs, DeWolff, The Astroid Galaxy Tour, Di-rect en Beth Hart kwamen langs.

Maar ik ging niet speciaal voor de artiesten naar de Zwarte Cross. Mijn doel was om een reportage te maken waarin ik het specifieke karakter van de Zwarte Cross zou laten zien. Dus ook de camping, de bijzondere vervoermiddelen waarmee gecrost werd, festivalmascotte Tante Rikie, de stunts en natuurlijk ook veel bierdrinkende festivalgangers. Want dat Grolsch bier gebrouwen wordt in het dorpje náást Lichtenvoorde, dat kan je op de Zwarte Cross niet ontgaan.

Bekijk hier mijn reportage over de Zwarte Cross 2012!

Meer concert- en festivalfotografie:

Publiek op 1 piano afstand…

Publiek op 1 piano afstand…

Na 81 dagen Corona-sluiting gingen de deuren van TivoliVredenburg weer een klein beetje open, op een kier. S10 gaf het eerste concert, voor 30 personen, in de Grote Zaal.

Grasnapolsky 2020

Grasnapolsky 2020

Grasnapolsky op de bijzondere locatie van fabriek De Toekomst in Scheemda, Groningen. Het was een mooie start van festivalseizoen 2020. Maar was het ook het einde…?

Eurosonic / Noorderslag 2020

Eurosonic / Noorderslag 2020

Festival Eurosonic Noorderslag in Groningen, gefotografeerd voor VPRO 3voor12. Met onder meer foto’s van Celeste, Cobrah, Inhaler, Arlo Parks en Pongo.

Pinkpop 2019

Pinkpop 2019

Foto’s van de 50 editie van Pinkpop, met natuurlijk Fleetwood Mac, The Cure, Golden Earring, Lenny Kravitz, Krezip, Slash, Duncan Laurence, Armin van Buuren en pink boss Jan Smeets.

Best Kept Secret 2019

Best Kept Secret 2019

Mijn beste foto’s van het Best Kept Secret festival dat ik voor VPRO 3voor12 fotografeerde. Met Carly Rae Jepsen, Charlotte Gainsbourg, Christine and the Queens, Indian Askin, John Grant, Julia Holter, Kraftwerk, Kurt Vile, Lizzo, Primal Scream, Shame, Sophie, Sports Team en Viagra Boys.

Lowlands 2018

Lowlands 2018

Lowlands 2018, met onder meer foto’s van Gorillaz, Patti Smith, Brockhampton, Nile Rodgers, Spinvis, De Staat, Ho99o9, Stormzy, Little Simz, Sevdaliza en Tom Odell.

Best Kept Secret 2018

Best Kept Secret 2018

Concert- en festivalfotografie op Best Kept Secret 2018, één van de mooiste festivals van Nederland. Met onder meer Arctic Monkeys, CHVRCHES, Father John Misty, LCD Soundsystem, Mogwai, Mozes and the firstborn, Ray Fuego, Rodriguez, Spoon, Sudan Archives, Superorganism, The Kills, The National, Ty Segall, Tyler, The Creator, Vince Staples en Warpaint.

Le Guess Who? Festival 2016 (LGW16)

Le Guess Who? Festival 2016 (LGW16)

Fotografie van Le Guess Who? Festival 2016, met Swans, Elza Soares, Wilco, Tyler Williams, Savages, RP Boo, Jameszoo Quartet, Digable Planets, Jessy Lanza, Bo Ningen, TAU, Bassekou Kouyaté & Ngoni Ba, Scott Fagan, Marching Church, Whitney, Quilt, The Dwarfs of East Agouza, Laurel Halo, Good Sad Happy Bad en onwaarschijnlijk fijne (en feestelijke) afsluiter Junun, met Radiohead gitarist Jonny Greenwood.

Amsterdam Dance Event 2016 (ADE16)

Amsterdam Dance Event 2016 (ADE16)

Foto’s van Amsterdam Dance Event 2016 (ADE16), waar ik vijf dagen werkte voor VPRO 3voor12. Met onder andere Martin Garrix, Tale of Us, Len Faki, Steve Aoki en Craig David.