Te veel pixels?

Ik ben meestal terughoudend als het gaat over de relatie tussen de kwaliteit van de apparatuur van de fotograaf en de kwaliteit van het resultaat. Een goede foto is wat mij betreft vooral het resultaat van de visie en ervaring van de fotograaf en de manier waarop hij de gebruikte materialen (zowel tijdens het fotograferen als tijdens de nabewerking) naar zijn hand weet te zetten.

Kort geleden [mei 2012] heb ik echter een nieuwe camera gekocht en ik denk dat die wel degelijk bij kan dragen aan beelden van hogere kwaliteit. Deze Nikon D800 wordt vooral bejubeld om de enorme resolutie van de beelden die je ermee maakt. De 36 megapixels zijn ongekend voor een spiegelreflex camera en geven me de mogelijkheid om prints te maken op A2 formaat (40x60cm) in de hoogste drukwerkkwaliteit. In de praktijk betekent dit dat nog veel grotere afdrukken mogelijk zijn als de bestanden zorgvuldig worden verwerkt.

Maar misschien wel het beste aan deze camera is het grote dynamisch bereik van de sensor. Zonder technisch te worden betekent dat meer detail in de donkere schaduwpartijen en een mooiere overgangen in de lichte delen van de foto. Beelden dus die meer detail en diepte laten zien. Naast de hoge resolutie is dat een erg belangrijk gegeven. In een aantal tests wordt deze D800 zeer positief vergeleken met onder andere een Hasselblad middenformaat camera van meer dan 16.000€. En die kwaliteit geeft een prettig gevoel, voor mij, maar zeker ook voor de mensen waar ik voor werk.

Nu lijkt het alsof ik dus door deze nieuwe camera claim mooiere beelden te kunnen maken. Dat zou heel goed kunnen, maar deze camera is ook dusdanig geavanceerd dat het zonder kennis, ervaring en een gedegen inzicht in de mogelijkheden niet tot beter maar wellicht mindere beelden leidt. En daarmee is het cirkeltje volgens mij ook weer rond.

Overigens vergeet ik voor het gemak de eveneens bejubelde videomogelijkheden van deze camera te noemen. Ik heb nog geen tijd gehad om me hier in te verdiepen maar dat ga ik de komende tijd zeker doen. Als het zover is dat ik video ga maken lezen jullie dat hier het eerst.

[Naschrift: inmiddels ben ik, met de D800 en opvolgende camera’s, aan het werk gegaan met video. Bekijk hier een aantal van mijn video-interviews en sessies.]

Lees verder:

Geld Telt, vooral mét een portret!

Geld Telt, vooral mét een portret!

Wat is jouw laatste grote aankoop? Voor het Onderwijsblad van de AOb portretteer ik mensen uit het onderwijs bij een artikel over hun financiën.

Hoe raak jij ‘In the Flow’?

Hoe raak jij ‘In the Flow’?

Voor UITAgenda Utrecht portretteer ik acteurs, muzikanten, kunstenaars en andere creatieven in de setting waar ze ‘In the Flow’ raken.

Bitcoin Amsterdam 2022

Bitcoin Amsterdam 2022

Ik fotografeerde de Bitcoin Amsterdam 2022 conferentie, een drie-daags samenkomen van techneuten, cryptografen, economen, vrijheidsvoorvechters, journalisten, Bitcoin bedrijven, een ex-prime minister en veel meer.

Boekenbal 2020

Boekenbal 2020

In het laatste normale weekend van 2020 fotografeerde ik het Boekenbal, met volle gangen, mooie outfits, her en der een mondkapje, dansende schrijvers en vooral veel selfies!

Portretten 2020

Portretten 2020

Portretten maken, dat heb ik het afgelopen jaar veel gedaan. Ik ging op pad met artiesten, ondernemers, zzp-ers, schrijvers, onderwijzers, bestuurders, etc…

In daglicht, met studiolicht op locatie, op het podium, tijdens een wandeling in het bos, backstage of op het toilet (echt, zoek maar!).

Publiek op 1 piano afstand…

Publiek op 1 piano afstand…

Na 81 dagen Corona-sluiting gingen de deuren van TivoliVredenburg weer een klein beetje open, op een kier. S10 gaf het eerste concert, voor 30 personen, in de Grote Zaal.

And the winner is…..

And the winner is…..

Waar is het feestje? Nou, dat was duidelijk gaande in mijn portretstudio op locatie tijdens de Blender Conference 2019 in Amsterdam.