Portret verpleegkundigen - ©Jelmer de Haas - All Rights Reserved

Portret: De oudste verpleegkundigen van Nederland en België

by | 14 02, 2012

Een tijdje terug kreeg ik via twitter een mooie opdracht aangeboden. Nursing, vakblad voor verpleegkundigen, ging een artikel publiceren over de oudste verpleegkundigen van Nederland en België. Er moesten vier portretten gemaakt worden van verpleegkundigen die ondanks hun pensioenleeftijd nog doorwerkten.

Nu vind ik het eigenlijk altijd interessant om oude mensen de portretteren; de rust, de verhalen en natuurlijk de gezichten die een heel leven aan ervaring laten zien. De beeldredactie van het blad wilde in de fotografie de nadruk op de ervaren gezichten leggen.

Het leek me een project dat om een fotografisch sobere aanpak vroeg. Dus ging ik op pad met een camera met slechts twee lenzen (de klassieke set van 50mm en 85mm vast brandpunten) en bleef de flitsset thuis die ik normaliter vaak bij me heb. Wel ging er nog een reflectiescherm mee om het aanwezige licht zonodig te kunnen sturen.

Prettig om zo compact te werken en daarmee wel de essentie van het beeld te kunnen bereiken. Een viertal indringende gezichten voor in het magazine, plus ééntje op de cover, was het resultaat.

Daarnaast hoorde ik vier bijzondere verhalen over passie voor het vak en over dóórgaan met werken, omdat er nog voldoende motivatie en energie is om mensen te helpen. En precies die motivatie en energie, die inspireert mij ook weer!

Meer portretfotografie:

Geld Telt, vooral mét een portret!

Geld Telt, vooral mét een portret!

Wat is jouw laatste grote aankoop? Voor het Onderwijsblad van de AOb portretteer ik mensen uit het onderwijs bij een artikel over hun financiën.

Hoe raak jij ‘In the Flow’?

Hoe raak jij ‘In the Flow’?

Voor UITAgenda Utrecht portretteer ik acteurs, muzikanten, kunstenaars en andere creatieven in de setting waar ze ‘In the Flow’ raken.

Bitcoin Amsterdam 2022

Bitcoin Amsterdam 2022

Ik fotografeerde de Bitcoin Amsterdam 2022 conferentie, een drie-daags samenkomen van techneuten, cryptografen, economen, vrijheidsvoorvechters, journalisten, Bitcoin bedrijven, een ex-prime minister en veel meer.

Boekenbal 2020

Boekenbal 2020

In het laatste normale weekend van 2020 fotografeerde ik het Boekenbal, met volle gangen, mooie outfits, her en der een mondkapje, dansende schrijvers en vooral veel selfies!

Portretten 2020

Portretten 2020

Portretten maken, dat heb ik het afgelopen jaar veel gedaan. Ik ging op pad met artiesten, ondernemers, zzp-ers, schrijvers, onderwijzers, bestuurders, etc…

In daglicht, met studiolicht op locatie, op het podium, tijdens een wandeling in het bos, backstage of op het toilet (echt, zoek maar!).