- ©Jelmer de Haas - All Rights Reserved

Concert: Het beste van 2011

Het is eigenlijk not done, om nu nog een jaarlijstje te maken. Maar ik had het nog niet gedaan en wil toch nog even terugkijken op 2011. Ook op 31 december 2011 heb namelijk een selectie van mijn foto’s ingestuurd voor de belangrijkste fotoprijs van Nederland, de Zilveren Camera.

Die wedstrijd is altijd een mooie reden (of noem het een excuus) om de foto’s van het afgelopen jaar nog eens door te kijken. Soms kom je daarbij nog beelden tegen die je eerder over het hoofd hebt gezien. De concertfoto van Ilse DeLange bijvoorbeeld was me eerder niet opgevallen. Andere foto’s krijgen een andere bewerking of vallen buiten de selectie. Op die manier het jaar afsluiten begint bijna een traditie te worden.

Vandaag zijn de nominaties bekend gemaakt. Ik val dit jaar helaas niet in de prijzen, maar ben wel tevreden met wat ik heb ingestuurd. Opvallend is dat er dit jaar helemaal geen concert- of podiumfoto’s bij de nominaties te vinden zijn. Hopelijk volgend jaar wel weer. Wat mij betreft horen dit soort beelden zeker thuis in de categorie ‘Kunst, Cultuur en Entertainment’. Maar het is vooral ook een aansporing om in 2012 weer op jacht te gaan naar dat bijzondere concertmoment met originele invalshoek. Om daarmee de jury wel te overtuigen.

Bekijk hier mijn beste 22 concertfoto’s van 2011:

Meer concert- en festivalfotografie:

Publiek op 1 piano afstand…

Publiek op 1 piano afstand…

Na 81 dagen Corona-sluiting gingen de deuren van TivoliVredenburg weer een klein beetje open, op een kier. S10 gaf het eerste concert, voor 30 personen, in de Grote Zaal.

Grasnapolsky 2020

Grasnapolsky 2020

Grasnapolsky op de bijzondere locatie van fabriek De Toekomst in Scheemda, Groningen. Het was een mooie start van festivalseizoen 2020. Maar was het ook het einde…?

Eurosonic / Noorderslag 2020

Eurosonic / Noorderslag 2020

Festival Eurosonic Noorderslag in Groningen, gefotografeerd voor VPRO 3voor12. Met onder meer foto’s van Celeste, Cobrah, Inhaler, Arlo Parks en Pongo.

Pinkpop 2019

Pinkpop 2019

Foto’s van de 50 editie van Pinkpop, met natuurlijk Fleetwood Mac, The Cure, Golden Earring, Lenny Kravitz, Krezip, Slash, Duncan Laurence, Armin van Buuren en pink boss Jan Smeets.

Best Kept Secret 2019

Best Kept Secret 2019

Mijn beste foto’s van het Best Kept Secret festival dat ik voor VPRO 3voor12 fotografeerde. Met Carly Rae Jepsen, Charlotte Gainsbourg, Christine and the Queens, Indian Askin, John Grant, Julia Holter, Kraftwerk, Kurt Vile, Lizzo, Primal Scream, Shame, Sophie, Sports Team en Viagra Boys.

Lowlands 2018

Lowlands 2018

Lowlands 2018, met onder meer foto’s van Gorillaz, Patti Smith, Brockhampton, Nile Rodgers, Spinvis, De Staat, Ho99o9, Stormzy, Little Simz, Sevdaliza en Tom Odell.

Best Kept Secret 2018

Best Kept Secret 2018

Concert- en festivalfotografie op Best Kept Secret 2018, één van de mooiste festivals van Nederland. Met onder meer Arctic Monkeys, CHVRCHES, Father John Misty, LCD Soundsystem, Mogwai, Mozes and the firstborn, Ray Fuego, Rodriguez, Spoon, Sudan Archives, Superorganism, The Kills, The National, Ty Segall, Tyler, The Creator, Vince Staples en Warpaint.

Le Guess Who? Festival 2016 (LGW16)

Le Guess Who? Festival 2016 (LGW16)

Fotografie van Le Guess Who? Festival 2016, met Swans, Elza Soares, Wilco, Tyler Williams, Savages, RP Boo, Jameszoo Quartet, Digable Planets, Jessy Lanza, Bo Ningen, TAU, Bassekou Kouyaté & Ngoni Ba, Scott Fagan, Marching Church, Whitney, Quilt, The Dwarfs of East Agouza, Laurel Halo, Good Sad Happy Bad en onwaarschijnlijk fijne (en feestelijke) afsluiter Junun, met Radiohead gitarist Jonny Greenwood.

Amsterdam Dance Event 2016 (ADE16)

Amsterdam Dance Event 2016 (ADE16)

Foto’s van Amsterdam Dance Event 2016 (ADE16), waar ik vijf dagen werkte voor VPRO 3voor12. Met onder andere Martin Garrix, Tale of Us, Len Faki, Steve Aoki en Craig David.